donderdag 26 maart 2009

Weg met het papieren visitekaartje


‘Ben jij al gepookt?’ Bij onze Noorderburen is het al een echte hype, maar in België lijkt het niet zo een vaart te lopen. Poken is de snelste manier om je online visitekaartje uit te wisselen. Vooral bij zakenmannen valt het nieuwste hebbeding goed in de smaak.

Het nieuwste gadget bestaat o.a. in de vorm van een bij en een panda. Het ziet er dus op het eerste gezicht uit als een kinderspeeltje, maar eigenlijk is het een handige en snelle manier om contactgegevens uit te wisselen. Een Poken is een sleutelhanger waarmee je door een simpele ‘handshake’ digitale gegevens kunt uitwisselen. Wanneer je de poppetjes tegen elkaar houdt, worden de identificatienummers of ‘keys’ via radiofrequenties uitgewisseld. Op een Poken kan je zo’n 64 contactegegevens bewaren.Via de ingebouwde USB-stick kan je de gegevens nadien via de website www.doyoupoken.com uploaden. Het ontvangen nummer wordt dan gekoppeld aan een profiel op de site. Welke informatie je wil delen bepaal je helemaal zelf. Bovendien kan je de Poken ook linken aan je profiel op sociale netwersites als Facebook, Twitter en LinkedIn.

Pokenmeetings

Niet alleen hippe jongeren poken, maar ook zakenmannen worden steeds vaker uitgenodigd om te poken met hun businesscontacten. Veel bedrijven delen nu ook pokenpoppetjes uit aan hun werknemers. Er wordt ondertussen al gewerkt aan meer zakelijke versies van de Poken. Deze nieuwste rage vond zijn oorsprong in Zwitserland en je ziet ze er dan ook overal opduiken. Ook in andere landen liggen de Pokens goed in de markt. Wereldwijd zijn er al minstens 60.000 exemplaren verkocht. In Nederland is de Poken al zo ingeburgerd dat er heuse pokenmeetings worden georganiseerd.

Peer pressure

In België, daarentegen, lijkt het niet zo een vaart te lopen met het poken. Gelukkig maar, want straks worden we om de haverklap lastig gevallen met slechte openingszinnen als ‘Zullen we poken ?’. Eens deze nieuwe trend ingeburgerd raakt, staan we onder constante druk om toch maar het laatste figuurtje in ons bezit te hebben. Enkele maanden geleden werd je bijna verplicht om een profiel te hebben op de sociale netwerksite Facebook om toch maar hip te zijn. Straks zijn we opnieuw onderhevig aan peer pressure en houden we ons bezig met het aanmaken van leuke profielen, het verzamelen van de verschillende figuurtjes en vallen we onze medemens voortdurend lastig met vragen als ‘Wil je met me poken?’.

Ben je toch een liefhebber van de Poken? Rep je dan naar de fansites om de laatste nieuwtjes uit te wisselen en te discussiëren over welk figuurtje jij nu het leukst vindt.


Astrid Boost en Charlotte Duthoo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten