vrijdag 3 april 2009

Neem een kijkje in de straten van Japan

Google Street View is een rage en breidt zich snel uit. Met deze dienst van Google kun je op straatniveau door vele steden over de hele wereld wandelen.

Zou jij het erg vinden? Dat jouw huis door iedereen te zien is via Google Street View? In het Britse plaatsje Broughton waren ze er niet zo blij mee. Toen de cameraploeg van Google door de straten reed, blokkeerden bewoners de straten. Vervolgens belden ze de politie.

Google Street View wil iedere straat op de wereld gaan vastleggen op het internet. Zo kun je niet alleen een plattegrond van een wijk bekijken, maar kun je ook zien hoe de straten en de huizen in die straten er uit zien. Google maakt meter per meter foto’s en plakt deze vervolgens achter elkaar om zo de straat op straatniveau zichtbaar te maken. De beelden zijn verrijkt met foto’s van gebruikers van Panoramio, de fotodienst van Google.

Google Street View is razend populair. Niet alleen voor het functionele aspect van de site, maar ook om gewoon eens rond te kunnen wandelen in een stad aan de andere kant van de aarde. Rare mensen op te merken en misschien zelfs wel iemand die je kent, te zien lopen.

De service van Google wordt al langer gebuikt in Japan, de Verenigde Staten, Italië, Frankrijk, Spanje, Australië en Nieuw Zeeland. Naast de uitbereiding naar Groot-Brittannië, wordt Google Street View op dit moment ook in Nederland ingevoerd.

Volgens Google helpt Street View voornamelijk bij het oriënteren in een vreemde stad. Wanneer je de weg zoekt in een stad, kun je via Google Maps zien welke afslag je moet hebben. Via Street View kun je dan bijvoorbeeld zien dat bij deze afslag een kapper zit. De opnames en publicatie van de foto’s hebben echter gevolgen voor de privacy van bewoners van deze straten. Volgens een bewoner van Broughton zijn er sinds de opnames van Google al zes inbraken gepleegd. Google zelf zegt voorzichtig om te springen met de privacy van mensen. De beelden zijn niet live en bovendien worden gezichten en kentekens van auto’s onzichtbaar gemaakt. Google gebruikt hiervoor de zogenaamde blur-techniek, waarmee details van een foto vervaagd kunnen worden.

Toch zijn bij Google al vele klachten binnen gekomen. Dit zijn onder andere gevallen waarbij mensen gefotografeerd werden, terwijl ze uit een seksshop kwamen. Google heeft al honderden foto’s wegens privacyschending van het internet afgehaald. Toch worden niet in alle gevallen de beelden verwijderd. Een echtpaar uit het Amerikaanse Pittsburgh heeft Google in het begin van dit jaar aangeklaagd wegens privacyschending. Volgens het echtpaar had Google het bordje ‘Privé’ genegeerd bij het maken van de foto’s. De rechter oordeelde echter dat op Google Street View niet meer te zien is dan door een wandelende voorbijganger. Ook had het echtpaar geen gebruik gemaakt van Google’s procedure om de foto’s te laten verwijderen. Doordat ze de publiciteit op zochten, hebben ze zichzelf in de vingers gesneden, aangezien nu veel meer mensen de foto’s hebben bekeken.

Ook in België is Google begonnen met het fotograferen van de straten. Allereerst zal Brussel online verschijnen en daarna volgen Antwerpen en Gent. Nog even geduld en dan zullen ook onze straten en huizen te zien zijn op het internet. Maar moeten we daar nou blij mee zijn? Uit ervaringen is gebleken dat mensen vaak, ondanks de blur-techniek, herkenbaar blijven op Google Street View. Wil jij graag over de hele wereld te zien zijn, terwijl je net met een iets te kort rokje op een niet zo’n charmante manier van je fiets stapt? Je over straat loopt met je nieuwe lover, terwijl je oude lover eigenlijk nog niet weet dat het over is? Dit wil niemand. Je moet echter wel in je achterhoofd houden dat de kans dat dit gebeurt, net op het moment is dat Google opnames maakt, niet zo groot is. Bovendien worden de foto’s bij bezwaar van de site afgehaald. Blijf dus op de hoogte van Google Street View en volg de ontwikkelingen. En dan niet alleen om te checken of jij toevallig bent gefotografeerd in een oncharmante houding, maar ook om ongegeneerd een kijkje te kunnen nemen in de straten van ons landje en grappige of opvallende dingen te ontdekken.

(Birgit Zuurveld)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten