maandag 6 april 2009

‘Inhoud is belangrijker dan vorm’

De Pulitzer Prizes, de meest prestigieuze prijzen voor journalistiek in de VS, hebben aangekondigd dat voortaan ook publicaties, die enkel op het internet verschijnen, kunnen meedingen naar de prijs, en dat in alle veertien journalistieke categorieën.

De Pulitzer Prize is een Amerikaanse journalistieke prijs op het gebied van nieuws, kunst en letteren. De prijs is genoemd naar Joseph Pulitzer, een Amerikaans krantenmagnaat van Hongaarse afkomst. Hij kocht in 1883 de New York World en maakte er een populair en (niet onbelangrijk) politiek onafhankelijk blad van. Dat hij commercieel ingesteld was, bleek uit het enige doel dat hij voor ogen had met de krant: de oplage ervan zo gestaag mogelijk uitbreiden. Toch bleven ook zijn journalistieke opvattingen erg belangrijk. Zo zag hij journalistieke producties als een middel om strijd te leveren tegen allerhande politieke wantoestanden. Deze opvatting zal vanaf 1917 leiden tot het invoeren van een aantal prijzen, ter beloning van specifieke journalistieke prestaties. Sindsdien wordt de prijs jaarlijks in april toegekend door de School of Journalism van de
Columbia Universiteit in New York.

Sinds het invoeren van de prijs zijn er echter een aantal categorieën toegevoegd. Zo werd in 1943 fotografie toegevoegd, een evolutie die in de lijn lag met de ontwikkelingen die zich voordeden op het vlak van journalistiek. Tevens werd de categorie verklarende journalistiek ingesteld, die toont dat er naast de sensatiejournalistiek ook ruimte kwam voor hogere journalistiek.

Belangrijk voor de huidige ontwikkeling naar onlinejournalistiek is de beslissing in 1999 ook online informatie (online content) te aanvaarden. Hieraan was echter een belangrijke voetnoot verbonden: enkel die online content die ook een printversie had mocht meedingen naar de Pulitzer Prize. Negen jaar later is het deze beperking die wordt weggelaten. ‘Vooral omdat de kwaliteit van de journalistiek van essentieel belang is en niet de vorm waarin de inhoud wordt aangeleverd’, aldus het comité van de Pulitzer Prizes. En zo komt het dat de geschreven pers steeds meer ruimte moet maken voor de onlinepers… Een ontwikkeling waarover ongetwijfeld kan gediscussieerd worden!


(Ruth Roesbeke)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten