dinsdag 21 april 2009

Politics @ twitter

Politici moeten mee zijn met hun tijd. Analisten zijn het er over eens dat Barack Obama het mede dankzij het gebruik van online media als twitter in zijn campagne tot Amerikaans president heeft geschopt. Sindsdien hebben zelfs notoire digibeten als Obama’s voormalig tegenstander John McCain de twittermicrobe te pakken. Met de verkiezingen in zicht ontsnappen ook de Vlaamse politici er niet langer aan.

Nieuwe media zijn hot in het politieke landschap. Obama’s massale internetcampagne kan gezien worden als een hoeksteen voor zijn electoraal succes eind vorig jaar. Obama was zeker niet de enige politicus die mee was met de laatste online trends, maar wel één van de meest actieve. Meer dan opportunisme lijkt er in de meeste gevallen echter niet achter te zitten. Zo staakten voormalig presidentskandidaten John Edwards en Joe Biden hun twitteractiviteiten meteen na het einde van hun verkiezingscampagne. Wie oprecht interesse voor een dergelijk medium betoont, doet zoiets niet.

Sinds kort kunnen we ook de avonturen van John McCain volgen. Nog geen jaar geleden gaf de intussen 72-jarige senator toe "niet online" te zijn. Pas op 23 januari van dit jaar, drie dagen na de inauguratie van Barack Obama, werd hij actief als twitteraar. Enkele weken geleden gaf hij zijn eerste twitterview met George Stephanopoulos, de politieke journalist van de zender ABC. Hij antwoordde op een tiental vragen zonder de 140 tekens te overschrijden. In aanloop van de senaatsverkiezingen van volgend jaar, wil hij via twitter zijn imago opkrikken. “Volgens mij was hij zijn imago van de oude man die niet mee kan met zijn tijd tijdens de campagne beu”, zei Steve Goig, professor journalistiek aan de Arizona State University. ”Een manier om van dit imago af te raken, is natuurlijk het gebruik van nieuwe media”. Ondertussen heeft hij alleszins al bijna een half miljoen followers.

De reacties op deze plotse koerswijziging zijn gemengd. Sommige waarnemers vinden het knap dat een conservatieve grijsaard als McCain uiteindelijk toch heeft ingezien dat internet een enorme invloed heeft op de huidige maatschappij en dat hij nu blijkbaar toch begrepen heeft dat er op die manier heel wat stemmen geronseld kunnen worden. Hij zou het zich dus niet langer kunnen permitteren om zich af te sluiten van het online gebeuren. Evenveel reacties gaan echter de sceptische toer op. Enerzijds wordt er wat lacherig gedaan over hoe McCain echt wel hopeloos te laat komt met zijn inhaalbeweging. Het ware misschien beter geweest om – eens de boot gemist – te volharden in het zich afzijdig houden en zo de ware conservatieve kiezers aan zijn kant te krijgen. Anderzijds is al meermaals het vermoeden geuit dat het helemaal niet McCain zelf is die de microblogs op twitter post. Hoe zou een digibeet als McCain plots de kunst van het twitteren geleerd hebben en er meteen klaarblijkelijk aan verslaafd kunnen raken? Zijn perswoordvoerder gaf onlangs toe dat McCain “heel erg traag typt” en dat de teksten daarom meestal door een medewerker ingevoerd worden. Maar de inhoud zou weldegelijk door McCain zelf bepaald worden.

Wat er ook van zij, het geval-McCain bewijst dat zelfs de meest ravissante internethaters zich stilaan genoodzaakt zien een profiel aan te maken op twitter. In Vlaanderen is het nog net niet zo ver. Als we kijken naar de meest actieve twitteraars onder de Vlaamse politici, komen voor de hand liggende namen als Vincent Van Quickenborne (Q voor zijn twitter-followers) en Jürgen Verstrepen tevoorschijn.

Toch komt ook hier, met de komende verkiezingen van 7 juni in gedachten, de trein stilaan op gang. De vergelijking tussen Vlaanderen en Amerika gaat niet helemaal op, maar toch is het opvallend dat steeds meer Vlaamse politici en politieke partijen hun eerste stappen op twitter zetten. Hieronder volgt tot slot nog een kort overzicht:
  • Groen, aangemaakt op 5 december 2008, maar echt actief sinds 7 februari. Followers: 249.
  • Open VLD, aangemaakt op 26 februari 2009. Momenteel is er nog niet veel interactie te zien: ze verwijzen meestal naar hun website of artikels. Followers: 139.
  • Vlaams Belang, aangemaakt op 2 maart 2009 en onmiddellijk actief. Echt populair is de pagina echter niet, met slechts 11 followers.
  • N-VA, aangemaakt op 16 maart 2009 en onmiddellijk actief. Toch zijn er nog steeds maar 7 followers.
  • Sp.a, aangemaakt op 7 april 2009 en al onmiddellijk actief. Hierbij zijn er 51 followers.
  • CD&V en Lijst Dedecker hebben wel al een pagina aangemaakt, maar zijn nog niet actief. SLP werd niet teruggevonden via twitter.

Politici:

(Helen Bogaerts en Tijs Vanderstappen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten