woensdag 29 april 2009

Nieuwe doorbraak voor interactieve televisie

Dankzij de interactieve televisie kunnen kijkers binnenkort live via hun televisietoestel met elkaar in contact komen. In het kader van zijn doctoraat onderzocht David Geerts van het Centrum voor User Experience Onderzoek het interactieve kijkgedrag van 150 proefpersonen.

Uit Geerts’ onderzoek blijkt dat interactieve televisie te weinig rekening houdt met het sociale karakter van het medium. “Heel wat kijkers maken gebruik van “time shifting”, zeg maar het achteraf bekijken van opgenomen televisieprogramma’s. Zo een toepassing maakt het gebruik van je televisietoestel net veel individueler: wie een programma pas later bekijkt, kan er onmogelijk over meepraten op het werk of in de trein. Andere typische interactieve functies zoals “online bankieren” en “video-on-demand” zijn ook heel persoonlijk”, aldus Geerts.

Geerts formuleerde twaalf aanbevelingen die interactieve televisie socialer kunnen maken, waaronder het chatten met andere kijkers. Hoewel de meeste proefpersonen hier zeer enthousiast op reageerden, bleek privacy gevoelig te liggen.“Wie met z’n pc berichten verzendt, zit meestal alleen achter z’n scherm, maar als je daarvoor het televisietoestel gebruikt, dan kan de rest van de familie ongehinderd meelezen. Daarom is het wenselijk dat er bijvoorbeeld een icoontje verschijnt dat aangeeft wanneer de gebruiker niet alleen is in de huiskamer.”

Ten slotte is het belangrijk dat de kijker steeds volledige controle kan behouden. Als de kijker een film wil zien zonder gestoord te worden, dan kan een niet-storend icoontje op het scherm geplaatst worden.



CĂ©line de Clippel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten