dinsdag 9 juni 2009

De Digitale Chinese Muur



China is niet vies van wat censuur en daar kan ook het internet niet aan ontsnappen. Al jaren worden er in China sites geblokkeerd omdat ze niet met het wereldbeeld van de Chinese overheid zouden stroken of omdat ze uitnodigen tot debat. Nu wil China pc-makers verplicht software laten installeren die bepaalde websites blokkeert.

China telt het grootste aantal internetgebruikers ter wereld, ruim 250 miljoen maar gaat gebukt onder strenge censuurwetten en -richtlijnen die bepaalde websites ontoegankelijk maken. Zo zijn in de voorbije jaren nieuwssites als die van de New York Times en CNN, informatiewebsites zoals Wikipedia maar ook chatprogramma’s, You Tube en blogs geblokkeerd en filteren zoekmachines als Google en Yahoo hun zoekresultaten om in het land zaken te kunnen doen. Deze zogenaamde digitale Chinese muur is echter niet in geheel China van toepassing, zo hebben Speciaal Bestuurlijke Regio’s Hong Kong en Macau er geen last van. The Guardian schat de omvang van de Chinese internetpolitie op 30.000. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een blog bericht vaak in luttele minuten van de site verwijderd is.

Internationaal protest op de censuur kwam er in aanloop naar de Olympische Spelen in Peking waarna de maatregels verzacht werden maar vorige week keerde de censuur dubbel zo hard terug. Vorige week herdacht de wereld namelijk de bloedig onderdrukte studentenopstand op het Plein van de Hemelse vrede uit 1989. Diezelfde week werden onder meer Twitter, Hotmail, verschillende blogs, internationale nieuwssites en fotosites geblokkeerd. Geen toeval zeggen Reporters Zonder Grenzen (RZG). Zij brachten in Maart een lijst uit met twaalf landen die ‘vijanden van het internet’ zijn en China prijkte bovenaan met een record aantal cyberdissidenten. De organisatie meldt dat er in totaal 69 personen gevangen zitten ‘door zich vrij te uiten op het internet’ waarvan er zich 49 in China bevinden. Amnesty International bevestigt deze cijfers en voegt eraan toe dat China ook het grootste aantal gevangen journalisten heeft.

Vanaf 1 juli worden PC makers verplicht software op computers te installeren die bepaalde websites blokkeert. Met de nieuwe maatregel bevinden PC-makers zich in een nare situatie: ofwel moeten ze de grote afzetmarkt China geheel links laten liggen, ofwel moeten ze zich naar de nieuwe maatregel schikken en meewerken aan censuur. Of de software reeds geïnstalleerd moet zijn of ook mag worden meegeleverd op Cd-rom is nog niet duidelijk.

Laura Van Heuven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten