dinsdag 9 juni 2009

Een toekomst zonder knopjes of draden

Volgend jaar lanceert Microsoft een nieuwe voltreffer op de gaming-markt: Project Natal. Draden, knopjes en controllers worden compleet overbodig. Een 3D-camera met ingebouwde sensor zorgt ervoor dat je al vechtend, dansend of rijdend door de huiskamer gaat.

Project Natal, de nieuwe spelconsole compatibel met de Xbox 360 van Microsoft, belooft een waardige concurrent te worden voor de populaire Wii. Een ingebouwde camera registreert bewegingen door de precieze afstand tot elk punt te berekenen. De geavanceerde apparatuur herkent gezichten en stemmen. Je kan met je tegenstanders praten of met het hele gezin deelnemen aan een quizprogramma. Je eigen skatebord scannen en je bent vertrokken of verschillende jurkjes passen wanneer je niet kan kiezen. Het is slechts een handgebaar bij Project Natal, want ook voor de menubediening is geen controller nodig.

Revolutionaire doorbraak
Na het grote succes van de Wii kunnen we verwachten dat de nieuwe spelconsole van Microsoft een volgende revolutionaire doorbraak wordt. Ook al hebben enkele sceptici nog wel bedenkingen bij de nauwkeurigheid van de nieuwe technologie, het demofilmpje ziet er in ieder geval veelbelovend uit. Wanneer Project Natal zal worden gelanceerd is nog niet duidelijk. Microsoft maakte ook nog geen definitieve naam bekend.

Om ter eerst
Microsoft is niet het enige bedrijf dat volop met deze nieuwe apparatuur bezig is. Het Belgische bedrijfje Softkinetic werd op de beroemde technologiebeurs CES in Las Vegas bekroond voor ‘de ontwikkeling van een van de tien beste nieuwe technologieĆ«n’. Softkinetic is al langer bezig met de registratie van bewegingen door een 3D-camera. Zopas sloot het bedrijf een overeenkomst met Belgacom. Mogelijk zal de nieuwe apparatuur in de toekomst afstandsbediening overbodig maken. Helaas voor Softkinetic kocht Microsoft enkele maanden geleden een IsraĆ«lisch bedrijf dat dezelfde technologie ontwikkelde en op punt stelde.

De opmars van Microsoft
Na een uiterst kalme periode lijkt Microsoft aan een comeback te zijn begonnen. Vorige week lanceerde het bedrijf de nieuwe zoekmachine Bing, warm onthaald door internauten, maar niet spectaculair beter dan andere zoekmachines. Nog voor het einde van het jaar zou Windows 7 in de winkels liggen. Dat had wel wat sneller gemogen na de fel bekritiseerde Windows Vista. Met Project Natal ziet het ernaar uit dat Microsoft wel een schot in de roos zal lanceren. Het nieuwe systeem staat nog in de kinderschoenen, maar ongetwijfeld zal het in de toekomst niet enkel in spelconsoles worden toegepast. Het systeem werd aanvankelijk trouwens ontwikkeld voor militair gebruik. Met deze technologie doet de virtuele wereld voor eens en voor goed zijn intrede in de realiteit, of is het andersom?

(Veerle Huybrechts)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten