donderdag 11 juni 2009

Youtube ziet het groots

Het televisievriendelijke alternatief voor Youtube heet Youtube XL en wordt bekeken vanuit de luie zetel

Goed nieuws voor wie Youtube wekelijks afstruint in de hoop een glimp op te vangen van de Britse huishoudster/zangeres Susan Boyle. De lamme arm en pijnlijke ogen die met deze actie gepaard gaan behoren vanaf nu tot het verleden. De makers van Youtube pakten immers uit met Youtube XL , een gebruiksvriendelijk alternatief voor het televisiescherm. De naam verraadt het al: Youtube XL moet het in de eerste plaats hebben van zijn grootte. Dankzij de variabele breedte kunnen videofilmpjes op de meest uiteenlopende schermen bekeken worden. Filmpjes kunnen ook in high definition bekeken worden, al blijft dit aanbod binnen Youtube voorlopig nog beperkt. Youtube XL is ook nog steeds te bekijken op het internet, maar dit alternatief biedt de kijker weinig of geen meerwaarde.

Andere internetbeleving

Op het eerste zicht oogt Youtube XL als een DVD menu: aan de linkerkant van het scherm prijkt een menubalk en de centrale ruimte werd gereserveerd voor videofilmpjes. Met zijn grote letters en knoppen is het platform visueel erg aantrekkelijk. Youtube XL kan gemakkelijk bediend worden met een bluetooth afstandsbediening of met een mobiele telefoon, wanneer die uitgerust is met het programma Gmote.

De werkwijze van Youtube XL blijft dezelfde als die van zijn oudere broertje. Net zoals bij de gewone Youtube kies je video’s uit de bestaande collectie en kan je die ook in je volledige scherm bekijken. "Youtube XL is eigenlijk gewoon Youtube met een nieuwe skin. Ze geeft je wel een compleet andere ervaring ", aldus de productmanager van Youtube Kuan Yong.

Luie zetel

Het codewoord is hier gebruiksvriendelijkheid: Youtube XL is vooraleerst gemakkelijk te hanteren vanuit de luie zetel, met een blikje bier of een chipszak in de andere hand. De interface werd overzichtelijker gemaakt door sociale functies zoals opinies en aanbevelingen weg te laten. Wie een abonnement heeft op Youtube kan wel nog steeds eigen video’s toevoegen. Opvallend is dat ook de advertenties zonder pardon van het scherm verdwenen zijn. Nu de beginpagina zich niet langer in de lengte uitstrekt, hoeft scrollen dus ook niet meer. Verder heeft Youtube XL nog een nieuwigheidje in petto: door de continuous play functie kan je meerdere video’s na elkaar laten afspelen.

Concurrentiestrijd


De consument die al over een televisietoestel met ingebouwde internetaansluiting beschikt kan onmiddellijk afstemmen op Youtube XL, zonder daarvoor andere software te moeten installeren. Wie een moderne spelcomputer zoals Wii, Xbox of PS3 in huis heeft, beschikt vaak ook al over een ingebouwde internetverbinding. Andere gebruikers kunnen hun computer met een internetkabel vastkoppelen aan hun televisiescherm.

Met dit nieuwe initiatief vecht Youtube een strijd om de huiskamer uit met concurrenten zoals Boxee en Hulu. Deze mediaspelers kwamen al eerder op het idee om videofilmpjes zowel voor het computer- als voor het televisiescherm te produceren.

Scralan Thoonen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten