maandag 1 juni 2009

Google Wave: een baanbrekende golf


Tijdens de tweedaagse Google I/O Developer Conference in San Francisco (27 en 28 mei, 2009) heeft Vic Gundotra, Vicepresident Engineering bij Google, de lancering van Google Wave aangekondigd. Google Wave wordt omschreven als een ‘personal communication and collaboration tool’ en staat nog in zijn kinderschoenen. Toch is het project nu al veelbelovend. Zeer waarschijnlijk zal Google Wave de volgende revolutionaire stap zijn in de ontwikkeling van de sociale media.

Een ‘New Wave’ in de communicatie

Het opzet van Google Wave bestaat erin dat mensen online kunnen samenwerken aan documenten en daarover met elkaar kunnen communiceren. Vandaag is de gezamenlijke redactie van een tekst niet zelden een tijdrovende bezigheid. Persoon x begint een tekst in Microsoft Word, slaat het document op en zendt het per e-mail naar persoon y, die het document bewerkt en terugstuurt. Volgens de makers van Google Wave (de gebroeders Rasmussen, het duo achter Google Maps) zal dat hele proces nu sneller en efficiënter worden, aangezien alle handelingen op één platform plaatsvinden, van tekstopmaak tot instant messaging en het delen van beeldmateriaal.

De eerste en eenvoudigste functie van Google Wave zal het mogelijk maken om berichten te versturen naar contactpersonen. Anders dan bij e-mail draait het concept niet rond individuele berichten, maar rond de gedeelde conversatie tussen twee of meer personen. Iemand opent een ‘New Wave’, schrijft een boodschap, selecteert een aantal contactpersonen en drukt op de verzendknop. In een vingerknip zullen de geadresseerden het bericht kunnen lezen. Onmiddellijk antwoorden (zoals bij traditionele e-mails) kan, maar ook chatten is mogelijk.

Innovatie

Een belangrijke innovatie is dat Google Wave een beter toezicht over de structuur van de conversatie garandeert. Zo kan je meteen antwoorden onder een bepaalde passage uit het oorspronkelijke bericht en kan er een hele ketting van reacties worden aangelegd. Een tweede nieuwigheid is dat een ‘Wave’ eigenlijk een gemeenschappelijk werkblad is, waarop de betrokken personen ‘live’ getuige kunnen zijn van de aanpassingen die door iemand anders gemaakt worden. Waar je bij MSN Messenger soms lang zit te wachten tot je gesprekspartner zijn bericht eindelijk heeft getypt en verzonden, daar toont Google Wave de tekst vanaf het moment dat de eerste toets wordt aangeraakt, wat de snelheid van de conversatie gevoelig verhoogt.


Google Wave: Dan (groen), Casey (roze) en Gregory (paars) werken samen aan een fotoalbum

Te allen tijde kan een derde, vierde, vijfde,… persoon aan de conversatie worden toegevoegd. Dat die slechts met moeite wijs zal raken uit het ingewikkelde kluwen van tekst en conversatie, is niet verwonderlijk. Daarom werd door de makers een handige playbackfunctie voorzien, die het mogelijk maakt om de conversatie vanaf het eerste bericht te reconstrueren. Zo blijft het gesprek ook voor nieuwkomers transparant.

Dezelfde ‘Waves’ worden zonder onderscheid gebruikt voor het maken van documenten. Tijdens een vergadering kan iemand notities op zo’n ‘Wave’ plaatsen. Die kunnen dan onmiddellijk door verschillende personen bewerkt worden. Wijzigingen worden in kleur aangegeven en uiteindelijk kunnen de stukjes commentaar weggelaten worden. Het resultaat is een mooi opgemaakte tekst, waaraan iedereen gelijktijdig en actief heeft kunnen meewerken.

Grenzeloze ambities

De mogelijkheden van Google Wave lijken eindeloos. Het zal mogelijk zijn om foto’s en YouTube-filmpjes aan ‘Waves’ toe te voegen, om gedeelde slideshows aan te leggen, om met z’n vieren tegelijk peilingen op te stellen, om samen games te spelen, om ‘Waves’ te raadplegen op iPhones en rechtstreeks te verbinden aan Twitter, blogs en websites. De lanceerdatum van Google Wave is nog niet bekend. De makers geven eerst aan ingenieurs de tijd om het platform te verrijken met allerlei verrassende extensies.

We durven echter al voorspellen dat Google Wave baanbrekend zal zijn in de ontwikkeling van de mogelijkheden van het internet. Niet alleen voor vergaderingen en professionele projecten, maar ook voor het regelen van persoonlijke afspraken, reizen en schoolopdrachten, zal Google Wave erg nuttig zijn. Het programma is bovendien erg gebruiksvriendelijk en ligt volledig in de lijn van de praktische eenvoud die Google heeft grootgemaakt. Verschillende functies van Google Wave werden door de aanwezige computerontwikkelaars op luid applaus onthaald. Als dat een graadmeter mag zijn voor het succes van het platform, heeft Google er een nieuwe sterkhouder voor de toekomst bij.

De volledige demonstratie:



Fabian Desmicht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten