vrijdag 29 mei 2009

Europees nieuws gaat online

Met de verkiezingen voor het Europees Parlement in het vizier wordt nog maar eens pijnlijk duidelijk hoe weinig de gemiddelde EU-burger wakker ligt van Europa. “En wat bindt mensen nu meer dan nieuws?” moeten ze op de communicatiedienst gedacht hebben. Daarom werd op 26 mei de website presseurope.eu in het leven geroepen.

“Een site die nieuws brengt over onderwerpen waarvoor Europa bevoegd is,” zei communicatieverantwoordelijke Margot Wallström bij de voorstelling. “De berichten worden geselecteerd uit 250 internationale kranten, tijdschriften en online-publicaties.”

De nieuwsgaring gebeurt in samenwerking met Courrier International, een Frans weekblad dat op ongeveer dezelfde manier te werk gaat en artikels selecteert en vertaalt uit 900 internationale kranten. “De bedoeling is mensen meer bewust te maken van het belang van Europa. Via nieuws leren ze waarover de EU zoal beslist en kunnen ze zich er een mening over vormen,” aldus Wallström nog.

Taalproblemen

Europa zou Europa niet zijn zonder taalproblemen, daarom bestaat de website in verschillende versies, met dezelfde artikels in een andere taal. Voorlopig zijn ze in 10 talen te lezen, waaronder Nederlands. Dat zouden binnen 5 jaar alle 23 erkende Europese talen moeten worden. Zoals Umberto Eco al zei: ‘vertalen is de taal van Europa’.

De nieuwsartikels mogen dan voor heel Europa hetzelfde zijn, de blogs zijn nog taalspecifiek. Zo lees je op de Nederlandse versie een tekst over Geert Wilders, maar op de Engelstalige versie iets over Lech Walesa. Waarover de Roemeense blog gaat is niet echt duidelijk.

Deze nieuwssite is niet het enige project waaraan de communicatiedienst van de Commissie werkt. Een Europees radiostation, European Radio Network (EuRaNet), werd al in april 2008 gelanceerd. Tegen 2010 zou er ook een Europees tv-kanaal (EUTV net) op poten moeten staan.

De site ziet er overigens heel overzichtelijk en duidelijk uit, maar misschien is dat omdat er voorlopig zo weinig opstaat. De journalisten achter dit project moeten blijkbaar nog op gang komen, want met een gemiddelde van ongeveer 3 artikels per dag, zitten ze voorlopig nog niet op kruissnelheid. Al zijn het vooral de vertalers die van deze website een succes zullen moeten maken.

Bert Diels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten