maandag 18 mei 2009

Sporza.be en deredactie.be bewandelen het multimediale pad

Sinds 4 mei 2009 steken de twee grootste informatiewebsites van de VRT, deredactie.be en sporza.be, in een nieuw jasje. Een multimediaal jasje zeg maar. De gloednieuwe layout en indeling van beide pagina's is even aanpassen voor de dagelijkse bezoekers, maar de integratie van tekst, video- en audiofragmenten is alvast een stap in de goede richting.

De VRT beseft maar al te goed dat de multimediatrein vertrokken is en ze deze rit absoluut niet mag missen. In 2008 waagde de openbare zender een eerste schuchtere poging op het multimediale terrein. vrtnieuws.net moest plaats ruimen voor de redactie.be, waar meer ruimte was voor video en audio. Dit eerste project had nogal wat last van kinderziektes en een tweede aanpassing drong zich begin dit jaar dus op.

Het Live Match Centre van Sporza.be was vorig jaar al een schot in de roos. Eindelijk kon de internet-gebruiker wedstrijdsamenvattingen, interviews en analyses online bekijken. Met de introductie van Videozone gaat sporza.be nog een stapje verder. Zo kan je bepaalde videofragmenten die je later wil herbekijken kan je onder Mijn Selectie categoriseren. Voor de meeste audio- en video-opnames hoef je geen vijf keer door te klikken, maar ze zijn rechtstreeks toegankelijk vanaf de hoofdpagina. Een absolute verademing voor de vaste bezoekers van de website.

De ordening lijkt op het eerste zicht chaotischer, maar is enkel kwestie van aanpassing. De opgepoetste lay-out doet me denken aan de webstek van Het Nieuwsblad. Bovenaan de hoofdpagina vind je de verschillende hoofdrubrieken waar je het nieuws per thema kan terugvinden. Dankzij de aanwezigheid van screamers, videobeelden en audiofragmenten lijkt het haast of je op hetzelfde moment de krant leest, televisie kijkt en radio luistert.

Niet toevallig start de VRT op 4 mei ook met verkiezingingen09, het duidingsprogramma van de openbare omroep over de nakende gemeentelijke en Europese verkiezingen. Peilingen, debatten, de stemtest, discussiefora, een virtueel bezoek aan het Vlaams of federaal parlement, herhalingen van politieke programma's, kieslijsten. Dit alles en meer laat je toe om de verkiezingsstrijd met argusogen te volgen.
Voor Sporza.be kon de vernieuwing ook op geen beter tijdstip komen. Aan de vooravond van alweer een goed gevulde sportzomer (Tour de France, WK atletiek, WK zwemmen, Wimbledon, ...) heeft de internetgebruiker nog tijd genoeg om de interface tijdig onder de knie te krijgen.

Als we dan toch een kleine kanttekening mogen maken: die kinderziektes die we eerder aanhaalden lijken hardnekkiger dan gedacht. Video's stoppen halverwege, je krijgt een screenshot in plaats van een video te zien, de syncronisatie zit niet snor. Er is met andere woorden nog wat werk aan de winkel om beide website 100% vertrouwbaar en gebruiksvriendelijk te maken, maar het juist pad is alvast gekozen.

Jelle Huybrechts

Geen opmerkingen:

Een reactie posten