zondag 31 mei 2009

De val van Menchov live op het internet

De Ronde van Italië, de bekerfinale van het Belgische voetbal tussen Genk en Mechelen, Roland Garros, de aandeelhoudersvergadering van Fortis en de lancering van de Sojoez ruimteraket. Hoewel deze gebeurtenissen op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben, is er wel degelijk een verband.

Stuk voor stuk waren deze feiten live te bekijken via livestream op de site van vlaamse mediabedrijven. Ook zij hebben natuurlijk door dat ondertussen meer dan de helft van de internetgebruikers online tv uitzendingen bekijkt. Voor jongeren onder 25 jaar loopt dat percentage zelfs op tot 70 procent.

Dat livestream populair is, valt niet te ontkennen. Kijken we maar naar de tour de France, die live te bekijken valt op sporza.be. Bij de etappe met aankomst op de Aubisque in 2007, bezochten meer dan 90.000 unieke bezoekers sporza.be. Daarvan klikten er meer dan 34.000 op de link om de tourbeelden online live te bekijken, dat is dus één op drie. Toen een absoluut record voor de VRT.

Van een ander kaliber was de geboorte van het baby olifantje in de zoo van Antwerpen. De site waar de geboorte live te volgen was, kreeg in 1 weekend tijd maar liefst 1,2 miljoen bezoekers over de vloer. Met een goed marketingbeleid van de site, kon hier dus veel geld verdiend worden.

Want livestream kost geld, denk maar aan uitzendrechten en dergelijke, maar genereert wel degelijk ook geld. Buiten de extra klikcijfers, gaat het nieuws al snel de ronde dat een evenement live te volgen valt op internet. Zeker met een jaarlijks wederkerend evenement zitten sites gebeiteld. Eens mensen geproefd hebben van de livestream op een site zullen ze voor hetzelfde evenement immers niet snel veranderen van site.

Deze dinsdag kan u op de site van De Standaard live het concert van Placebo in het Koninklijk Circus in Brussel volgen. Vanaf september kan u op sporza.be dan weer live kijken naar de allereerste UEFA Europa Ligue. Dat zijn ontwikkelingen die deze sport- en muziekliefhebber alleen maar kan toejuichen!

Michiel Delagrange

Geen opmerkingen:

Een reactie posten