dinsdag 5 mei 2009

Nieuwe zoekmachine luidt Web 3.0-tijdperk in


Er is een nieuwe zoekmachine op komst. Nog deze maand wordt Wolfram Alpha gelanceerd. Wolfram Alpha is een bijzondere zoekmachine die gewone vragen in mensentaal kan beantwoorden, dat beweert de maker Stephen Wolf. Met de komst van deze zoekmachine staan we aan de vooravond van het Web 3.0-tijdperk.

*Update: De nieuwe zoekmachine staat online!*


De nieuwe (gratis) zoekmachine begrijpt vragen en kan deze gericht beantwoorden. De zoekmachine maakt hiervoor gebruik van de informatie die beschikbaar is op het internet. Je kan zowel praktische vragen (Bijvoorbeeld: 'How is the weather in Paris?') als mathematische vragen stellen. Naast een antwoord op de gestelde vraag biedt de zoekmachine ook nog extra informatie aan die met het onderwerp te maken heeft (Bijvoorbeeld: een kaart van Frankrijk of informatie over Parijs). De zoekmachine kan ook verbanden leggen door het maken van cross checks. De zoekmachine kan nagaan hoe bijvoorbeeld het weer in Parijs was toen Nicolas Sarkozy de eed aflegde. De webpagina van de nieuwe zoekmachine lijkt op die van Google: een sobere opbouw met zoekbalk.


Wolfram


De bedenker is Stephen Wolfram. Hij ontwikkelde de nieuwe zoekmachine aan de Amerikaanse universiteit Harvard. Wolfram houdt zich al langer bezig met het bedenken van software om informatie aan elkaar te linken. Eerder ontwikkelde hij het programma Mathematica.


Web 3.0


Met de komst van deze zoekmachine zouden we wel eens aan de vooravond kunnen staan van een nieuw internettijdperk. Web 3.0 is de natuurlijke opvolger van het internet zoals we dat vandaag kennen. Bij Web 2.0 stonden de gebruikers centraal die samenwerkten om zoveel mogelijk informatie op het net te krijgen. Web 3.0 wordt gekarakteriseerd door ‘intelligente’ webapplicaties die gebruik maken van mensentaal. Het internet wordt op die manier omgevormd tot een informatiebron die vragen begrijpt en beantwoordt zoals mensen dat doen.



Naar aanleiding van dit artikel en deze video.
(Sara Pabian)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten